Ostrzałka do noży – doradzamy wybór

2021-04-24
Ostrzałka do noży – doradzamy wybór

Ostrzałka do noży – doradzamy wybór

Ostrzenie noży to zabieg, który należy wykonywać systematycznie i dokładnie. Tylko noże, których ostrza są odpowiednio pielęgnowane i konserwowane, spełniają dobrze swoją rolę. Wybór odpowiedniej ostrzałki może być trudniejszy, niż się wydaje. Znalezienie odpowiedniego narzędzia powinno zostać poprzedzone analizą własnych preferencji a także określenia warunków, w jakich zazwyczaj korzystamy z tego typu przedmiotów.

Ostrzałka do noży - rozwiązania idealne w terenie

Wybierając się na wyprawę outdoorową, nie powinno się zapomnieć o zabraniu ze sobą kieszonkowej ostrzałki do noży, które są przecież niezbędnym elementem wyposażenia każdego miłośnika survivalu i aktywności paramilitarnych. Oczywiście nie może to być pierwsza lepsza ostrzałka, która zajmuje mało miejsca. Oprócz niewielkich wymiarów, musi się ona wyróżniać dużą skutecznością. Kryteria takie spełnia m.in. ostrzałka składana do noży i haczyków Diamond - Smith's - DRET. Wyglądem przypomina ona długopis i mierzy zaledwie 123x12 mm. Jest przy tym bardzo funkcjonalna i świetnie sprawdza się w terenie. Poleca się ją w szczególności wędkarzom i myśliwym.

Ostrzenie warsztatowe

Wszędzie tam, gdzie liczy się największa precyzja i doskonała jakość oraz dokładność ostrzenia, nie ma lepszego rozwiązania niż kamień wodny. Ta metoda znana jest ludzkości od stuleci i sprawdza się równie dobrze dziś, co kilka wieków temu. Oczywiście dziś nie musimy szukać odpowiedniego kamienia. Wystarczy zakupić ostrzałkę wykorzystującą tę technologię, taką jak choćby ostrzałka do noży kamień wodny THE EDGE stoneSHARP 1000/6000. Posiada ona dwie warstwy korundu o różnych gradacjach. Gradacja typy „fine” służy do szybkiego wygładzania i ostrzenia na potrzebę chwili, zaś gradacja „ultra fine” przeznaczona jest do precyzyjnego i dokładnego ostrzenia właściwego. Oprócz ostrzy przeznaczonych do pracy w warsztacie lub ostrzy w narzędziach ogrodniczych, można nią ostrzyć także zwykłe noże kuchenne, noże taktyczne, scyzoryki, brzytwy, siekiery itp.  

Ostrzenie w warunkach domowych

Komfortowa praca w kuchni nie jest możliwa bez odpowiednio naostrzonych noży. Ich ostrość świadczy o profesjonalizmie, dlatego żaden szanujący się szef kuchni nigdy nie dopuści do tego, by w jego restauracji jakiekolwiek noże były tępe. Do użytku stacjonarnego można używać większych, bardziej profesjonalnych ostrzałek, takich jak np.  ostrzałka do noży THE EDGE pointSHARP 14-24°. Jest to o tyle ciekawe narzędzie, że pozwala ostrzyć nie tylko noże, ale też nożyczki i wiele innych przedmiotów z krawędzią tnącą. Bardzo przydatna funkcja umożliwiająca płynną regulację kąta ostrzenia pozwala szybko i bez wysiłku dopasować ustawienia do konkretnego narzędzia, które chcemy naostrzyć. Sama ostrzałka jest dość lekka, ale jej rozmiary nie pozwalają raczej na zabranie jej ze sobą w teren. Dla wszystkich użytkowników domowych będzie jednak idealnym rozwiązaniem.

Tych kilka propozycji to ledwie niewielka reprezentacja bogatego asortymentu ostrzałek do noży, jakie mamy do zaoferowania.

Zaufane Opinie IdoSell
4.87 / 5.00 163 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-09-03
Super
2024-05-05
Szybka przesyłka, wszystko w porządku.
pixel